Lentesymposium Orthopedie 22 maart 2025
Op zaterdag 22 maart 2025 vond in Affligem het Lentesymposium Orthopedie plaats, georganiseerd door de associatie orthopedie van het AZORG-ziekenhuis. Huisartsen, kinesisten en andere zorgprofessionals uit de regio kwamen samen om zich te verdiepen in het thema ‘Revolutie en evolutie in de Orthopedie’. Orthopedisch chirurg dokter Martijn Raaijmaakers, gespecialiseerd in minimaal invasieve heupprothesechirurgie, voet- en enkelchirurgie en traumatologie, deelde zijn inzichten over het optimaliseren van het zorgtraject bij gewrichtsprotheses.

Tijdens het Lentesymposium Orthopedie in Affligem deelde dr. Martijn Raaijmaakers zijn inzichten over het optimaliseren van het zorgtraject bij gewrichtsprotheses.
Wat bepaalt het succes van een prothese?
Het succes van een gewrichtsprothese wordt gemeten aan de hand van:
- Pijnverlichting: vermindering van pijn bij beweging.
- Herstel van mobiliteit: terugkeer naar dagelijkse activiteiten.
- Verbetering van levenskwaliteit: minder beperkingen in het dagelijks leven.
- Duurzaamheid: levenslange functionaliteit.
- Betrouwbare resultaten: reproduceerbare uitkomsten bij diverse patiënten.
- Beperkte complicaties: minimale risico’s op bijwerkingen of heroperaties.
Evoluties bij de totale heupprothese: de anterieure toegang
Sinds 2003 wordt de minimaal invasieve anterieure toegang toegepast bij heupoperaties. Deze techniek biedt diverse voordelen zoals een vlottere revalidatie, minder luxaties, een kortere ziekenhuisopname en een kleinere incisie.
In 2003 leerde dokter Raaijmaakers deze techniek van Erik De Witte in het voormalige ASZ-ziekenhuis. Sindsdien past hij ze met succes toe en hielp hij al honderden patiënten.
Optimalisatie van het perioperatief beleid*
Naast chirurgische technieken is het perioperatief beleid essentieel voor het succes van een prothese. De associatie orthopedie van het AZORG-ziekenhuis investeerde in diverse initiatieven:
- Gebruik van klinische paden: gestandaardiseerde zorgpaden voor consistente zorgverlening.
- Mymobility app (2022): digitale ondersteuning voor patiënten tijdens hun herstelproces.
- Rapid Recovery programma (2023): versneld hersteltraject met focus op snelle mobilisatie en pijnmanagement.
*Het perioperatief beleid omvat alle medische en verpleegkundige zorg rond een operatie – vóór, tijdens en na de ingreep – om het herstel te optimaliseren en complicaties te voorkomen.
Ruimte voor verbetering
Ondanks de vooruitgangen zijn er nog mogelijkheden tot verbetering in het verder verminderen van complicaties, door de optimalisatie van zorg en techniek. Maar ook op vlak van kostenbesparing en het voorkomen van een PJI (Prosthetic Joint Infection).
Risicofactoren voor complicaties
Bepaalde factoren verhogen het risico op complicaties. Kort op een rij:
- Malnutritie: ondervoeding kan het genezingsproces vertragen met een hoger risico op infecties.
- Obesitas: ook ernstig overgewicht geeft een verhoogde kans op infecties en daarnaast kan een verhoogde druk op de prothese slijtage versnellen.
- Roken: een verminderde bloedcirculatie vertraagt het herstel met opnieuw een verhoogd risico op infecties.
- Diabetes: suikerziekte brengt een verhoogd risico op infecties en een vertraagd genezingsproces met zich mee.
Het is cruciaal om hoogrisicopatiënten preoperatief te identificeren en te optimaliseren om het succes van de ingreep te maximaliseren.
Tot slot: samenwerking versterkt zorgkwaliteit
De recente fusie tussen het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) en het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis (OLV) leidde tot de oprichting van AZORG, het derde grootste ziekenhuis van Vlaanderen. Deze strategische samenwerking stelt AZORG in staat om jaarlijks meer dan 80.000 operaties uit te voeren, waaronder meer dan 1.000 heupprothesen via de anterieure toegang door de dienst Orthopedie.
Deze schaalvergroting zorgt voor een grotere ervaring en expertise, maar ook van een verbeterde patiëntenzorg.
Contact
Wens je meer informatie of heb je een vraag? Op de contactpagina van dokter Martijn Raaijmaakers vind je alle nodige gegevens.