Heupprothese chirurgie

Aandoening: heupartrose of coxartrose

De heup is een kogelgewricht dat soepele beweeglijkheid en stevigheid biedt aan het lichaam. Het heupgewricht beweegt pijnloos en dynamisch doordat de heupkop en de heupkom bekleed zijn met kraakbeen. Maar het loopt niet altijd van een leien dakje. De heup kan onderhevig zijn aan artrose, ook coxartrose genoemd, wanneer er kraakbeenslijtage optreedt. Dit geeft aanleiding tot bewegingsbeperking en pijn en vereist een geschikte behandeling.

Behandeling: conservatief of chirurgisch

Wanneer een conservatieve behandeling met medicatie, aanpassing van activiteiten, kinesitherapie of in sommige gevallen een inspuiting niet helpt, kan een heupprothese soelaas bieden. De plaatsing van de prothese gebeurt door dokter Raaijmaakers via een minimaal invasieve anterieure toegang, waarbij de spieren gespaard worden en de revalidatie vlotter en pijnlozer kan verlopen.

Andere veel voorkomende aandoeningen die aanleiding geven tot de plaatsing van een heupprothese zijn een heupfractuur of breuk van de heup en avasculaire necrose van de heup. Femoroacetabulair impingement (FAI) kan een oorzaak vormen voor het ontstaan van artrose op jonge leeftijd. Daarover lees je meer via de website van het ASZ: http://ortho-asz.be/medische-info/heup.

VRAGEN OF GRAAG EEN AFSPRAAK?

Alle consultaties zijn op afspraak