Heupprothese: de minimaal invasieve anterieure toegang
Een heupprothese kan op verschillende manieren geplaatst worden. Ofwel via een ‘conventionele’ toegang ofwel via de minimaal invasieve anterieure toegang. Dokter Raaijmaakers gebruikt deze laatste techniek al sinds 2001. Hij hielp zo al honderden mensen met een heupprothese, en zorgde voor een betere levenskwaliteit. Naast primaire (of nieuwe) heupprothesen, kan er ook een deel van de heringrepen via deze ASI (Anterior Supine Intermuscular) techniek uitgevoerd worden.
Maar wat wil dit nu juist zeggen: minimaal invasief en anterieure toegang? In deze blog gaan we dieper in op beide onderdelen.
Minimaal invasief
De term minimaal invasief is de techniek waarmee de nieuwe heupprothese geplaatst wordt. Spieren, pezen, zenuwen en bloedvaten blijven grotendeels gespaard tijdens de ingreep. Dit komt omdat de techniek de interserveuse en intermusculaire wegen volgt en zo het risico op beschadiging hiervan vermindert.
Deze techniek maakt de revalidatie een stuk sneller en lichter. Want er wordt geen enkele spier doorgesneden, en er wordt tussen twee zenuwvlakken gewerkt. Daardoor is er geen aantasting van de zenuwen in en rond de heup.
Een bijkomend voordeel van de anterieure toegang is dat het risico op dislocatie zeer klein is. Dat wil zeggen dat het risico dat de heup uit de kom schiet veel lager is in vergelijking met andere technieken, omdat er aan de achterzijde geen incisie geweest is. De patiënt heeft dus een veel vrijer gevoel bij zijn revalidatie.
Anterieure toegang
De insnede voor de operatie ligt niet aan de zij- of achterkant van de heup, maar wel vooraan in de plooi van de lies. De huid in de lies geneest snel, en het litteken is bijgevolg minimaal.
Voordelen op een rij
De minimaal invasieve anterieure toegang bij de plaatsing van een heupprothese is een atraumatische chirurgische techniek die heel wat voordelen biedt:
- Verminderde postoperatieve pijn
- Korter ziekenhuisverblijf
- Snellere revalidatie
- Minder bloedverlies
- Verminderd risico op ontwrichting
- Snellere terugkeer naar het alledaagse leven
- Het litteken kan meestal kleiner gemaakt worden, maar dit is zeker niet het hoofddoel van de operatie
Disseminatie expertise in Kaapstad
Dokter Raaijmaakers is toonaangevend in het domein van de minimaal invasieve anterieure toegang. Daarom zal hij eind september 2022 zijn expertise delen tijdens een tweedaagse cursus in Kaapstad. In 2017 was hij daar ook al te gast om collega chirurgen te helpen met de opstart van de anterieure toegang tijdens operaties.
Meer info en contact
Wens je meer te lezen over deze techniek en over de verschillende heupprothesen, raadpleeg de website van het ASZ ziekenhuis voor details.
Heb je vragen, of wil je advies? Neem contact op met dokter Raaijmaakers.