Zorgprogramma Rapid Recovery
Rapid Recovery, wat ‘snel herstel’ betekent, is een programma dat werd uitgewerkt voor knie- en heupprotheses. Het programma zorgt ervoor dat patiënten sneller herstellen en bijgevolg sneller hun normale activiteiten kunnen hervatten. Rapid Recovery krijgt meer en meer aandacht en focust op het optimaliseren van het traject van de plaatsing van onder andere heupprothesen.
De vakkundige plaatsing van heupprothesen via de minimaal invasieve ASI benadering was de start van dit proces. ASI betekent van voren (Anterior) in rugligging (Supine) en tussen de spieren door (Intermusculair) en voeren we reeds uit sinds 2003. De techniek werd continu aangepast en bijgeschaafd, maar nu is er ook bijzondere aandacht voor de optimalisatie van het traject voor, tijdens en na de operatie.
Principes
Rapid recovery berust er op dat een patiënt die een heup- of knieprothese krijgt niet ziek is en optimaal begeleid wordt bij zijn revalidatie. Het klinische traject van de patiënt wordt geoptimaliseerd met het oog op een vlottere en veiligere terugkeer naar de dagelijkse activiteiten. Door het snellere herstel ervaart hij minder achteruitgang in zijn algemene conditie, wat voor een vlotter herstel zorgt. Bovendien is het van groot belang om snel mobiel te zijn. Want hoe langer je in bed ligt na een heup- of knieprothese, hoe langer het duurt voordat je volledig gerevalideerd bent.
Verschillende disciplines werken samen om tot het beste resultaat te komen en het effect van de operatie op lichaam en geest te minimaliseren. Met de anesthesisten worden afspraken gemaakt om de misselijkheid en pijn na de operatie te verminderen, zodat snelle mobilisatie ook effectief mogelijk is. Daarnaast is multidisciplinaire samenwerking tussen orthopedisten, fysiotherapeuten en verpleegkundigen ook van belang. Zij zorgen er voor dat de verschillende stappen in het zorgproces naadloos op elkaar aansluiten. De patiënt is niet zomaar een nummer, maar wordt grondig voorbereid en geïnformeerd over de operatie en alles wat erbij komt kijken. Daarbij maken we ook gebruik van de My Mobility app.
Waarom Rapid Recovery? De voordelen op een rij:
- Optimalisatie revalidatietraject
- Vlotter en pijnlozer herstel
- Minder complicaties
- Snellere mobilisatie
- Snellere zelfredzaamheid
- Multidisciplinaire samenwerking
- Voorbereiden en informeren van de patiënt: My Mobility
- Minder lang verblijf in het ziekenhuis
Rapid Recovery traject: sneller en beter
Bij Rapid Recovery ligt vooreerst de nadruk op het verbeteren van het proces, maar op termijn ook op het verkorten van de opnameduur. Momenteel is de opnameduur voor heup- en knieprothesen 2 tot 3 dagen. De structuur van de Vlaamse gezondheidszorg maakt het niet interessant om de opnameduur verder te verkorten. Echter zien we dat in het buitenland vaak wel al prothesen via dagopname geplaatst worden bij gezonde patiënten. Het Rapid Recovery traject maakt dit ook mogelijk en we vermoeden dat dit ook in België voor de patiënt en de zorgverstrekker binnen een aantal jaren mogelijk zal zijn. In elk geval zijn wij er klaar voor, en kunnen we switchen naar dagopname van zodra het mogelijk is.