Voet- en enkelchirurgie

Hallux Valgus

Aandoening: hallux valgus, scheefgroei van de grote teen

Heb je last van een hallux valgus? Dan heb je een standafwijking (valgus) van de grote teen (hallux) die jou ongemakken bezorgt. Het middenvoetsbeentje draait naar binnen toe, waardoor er een verdikking ontstaat ter hoogte van de grote teen en de voet breder wordt. Deze knobbel of bunion is rood en pijnlijk en zorgt er voor dat de schoenen niet meer comfortabel zitten. De oorzaak kan erfelijk zijn, maar nauw schoeisel of hoge hakken kunnen de klachten erger maken.

Behandeling: conservatief of chirurgisch

In eerste instantie is de behandeling niet chirurgisch maar conservatief in de zin van een aanpassing van het schoeisel. Een bredere schoen kan alvast verlichting brengen. Hoge hakken worden afgeraden, maar een hak van drie centimeter kan in de meeste gevallen nog wel. De knobbel kan afgeschermd worden met een zelfklevende vilt of pleister over de pijnlijke plek. In sommige gevallen biedt een orthopedische of podologische zool bijkomende hulp. Wens je meer informatie over podologische zolen? Raadpleeg dan de website van podologe Nicky Janssen. Indien bovenstaande methodieken geen oplossing bieden, wordt er overgegaan tot een chirurgische ingreep. De stand van de teen wordt dan operatief aangepast, zodat de pijn verdwijnt.

Wil je meer lezen over de hallux valgus, surf naar: http://ortho-asz.be/medische-info/voet-en-enkel/hallux-valgus.

Hallux rigidus

Aandoening: hallux rigidus, artrose van de grote teen

Hallux rigidus betekent ‘stijve grote teen’ en doet zich voor bij kraakbeenslijtage (artrose) van het eerste gewricht van de grote teen. Pijnklachten uiten zich vooral bij het afrollen van de voet tijdens het stappen. Vaak is de oorzaak niet gekend. In sommige gevallen ligt een eerdere breuk, reuma, jicht of scheefstand van het gewricht (hallux valgus) aan de oorsprong.

Behandeling: conservatief of chirurgisch

Bij een hallux rigidus kan je eerst een aantal conservatieve en dus niet-operatieve maatregelen toepassen: een ontstekingsremmende gel, schoenen met een stijve dikke zool of steunzolen, of een cortisonespuit in het gewricht.

Brengt dit niet de verhoopte verzachting, dan wordt er geopteerd voor een operatieve aanpak. Afhankelijk van de aantastingsgraad zal er voor een aangepaste ingreep gekozen worden.

Bij bewegingsbeperking en pijn ten gevolge van een botaanwas bovenop het gewricht, wordt het gewricht proper gemaakt. In sommige gevallen combineert men dit met een correctie van het eerste kootje van de grote teen.

Wanneer er een duidelijke slijtage van het gewricht zelf is, wordt het gewricht tussen de voet en de grote teen vastgezet met een plaatje en schroeven.

Wil je meer lezen over de hallux rigidus, surf naar: http://ortho-asz.be/medische-info/voet-en-enkel/hallux-rigidus.

Arthroscopie van de enkel

Aandoening: anterieur enkel impingement

Voornamelijk voetballers hebben last van deze aandoening waarbij er sprake is van inklemming van de structuren, zoals kapsels, botuitsteeksels en pezen, aan de voorzijde van het enkelgewricht. Vaak liggen meerdere kleine trauma’s aan de basis van deze inklemming en treedt er botnieuwvorming op die de pijn veroorzaakt.

Behandeling: conservatief of chirurgisch

De conservatieve behandeling kan bestaan uit medicatie, fysiotherapie (ontlasten of beperkend tapen) of simpelweg rust.

Indien dit niet helpt, zal er botaanwas verwijderd worden via een arthroscopie of kijkoperatie.

Aandoening: posterieur enkel impingement

Het posterieur enkel impingement vertoont dezelfde klachten als bij het anterieur enkel impingement, maar dan aan de achterzijde van de enkel. Er zijn structuren die ingeklemd raken tijdens bewegingen waarbij de voet helemaal wordt gestrekt. Voornamelijk balletdansers en sporters die sprongen maken kunnen hier het slachtoffer van zijn.

Behandeling: conservatief of chirurgisch

Wanneer een conservatieve behandeling geen oplossing biedt, kan deze aandoening weggenomen worden via een kijkoperatie.

Aandoening: kraakbeenletsel

Kraakbeen is onderhevig aan slijtage door belasting en door de loop der jaren. Doordat er in dit weefsel geen bloedvaten aanwezig zijn die voor de stofwisseling zorgen, heeft kraakbeen slechts een klein vermogen om zichzelf te herstellen. Ook kan er een kraakbeenletsel ontstaan door een (sport)ongeval of een standafwijking in de enkel.

Behandeling: arthroscopie

Op sommige kleinere kraakbeenletsels kan een kijkoperatie uitgevoerd worden, zoals bijvoorbeeld bij een omgeslagen enkel veroorzaakt door een onderliggend kraakbeenletsel. Bij grotere letsels wordt een kraakbeentransplantatie overwogen.

Aandoening: artrose

De balans van het lichaam en de manier van lopen kunnen nadelig beïnvloed worden door artrose aan de enkel. Het kraakbeen wordt dunner en zachter. De ontwikkeling van artrose in het enkelgewricht is een langzaam proces dat verschillende oorzaken kan hebben, zoals bijvoorbeeld reuma of een breuk uit het verleden.

Behandeling: spoeling of artrodese

Soms is het nuttig de enkel te spoelen en losse kraakbeenstukjes te verwijderen. Wanneer de artrose verder gevorderd is, wordt de enkel best vastgezet (artrodese). Deze ingrepen verlopen via een kijkoperatie, indien de standafwijking van de enkel niet te ernstig is. Ook wordt in bepaalde gevallen geopteerd voor een enkelprothese. De resultaten voor dit soort operatie staan echter nog niet op het niveau dat men ervaart bij een knie- of heupprothese.

Aandoening: sinus tarsi syndroom

De sinus tarsi staat voor het smalle kanaal tussen het hielbeen en het sprongbeen in de enkel. Wanneer deze plek ontsteekt, geeft dit veel pijnklachten bij het stappen. Dit syndroom wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld het veelvuldig verstuiken van de enkel of door het overdreven naar binnen kantelen van de voeten bij platvoeten.

Behandeling: inspuiting of arthroscopie

Via de niet-operatieve weg wordt er eerst bekeken of een inspuiting met cortisone verbetering brengt. Heeft dit onvoldoende resultaat? Dan wordt de holte gereinigd via een arthroscopie.

Wil je meer lezen over de arthroscopie, surf naar http://ortho-asz.be/medische-info/voet-en-enkel/kijkoperatie-van-de-enkel.

VRAGEN OF GRAAG EEN AFSPRAAK?

Alle consultaties zijn op afspraak